Tallinna lennujaama «kasukateenus» läheb käreda ilmaga hinda

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lennujaama infotöötaja Merje Topkin näitab riidehoidu.
Tallinna lennujaama infotöötaja Merje Topkin näitab riidehoidu. Foto: Jaanus Lensment

Juba teist talve järjest pakub Tallinna lennujaam riidehoiuteenust, mis on osutunud päikesereisil käijate seas vägagi populaarseks.

Soojale maale reisijad saavad oma paksemad üleriided jätta Tallinna lennujaama infolauda hoiule. Lennujaama infotöötaja Merje Topkin kinnitab, et kõiki üleriideid hoitakse tagaruumis väga turvaliselt. Meid fotograafiga laseb ta riidehoidu vaatama erandkorras.

Kahel suurel stangel ripub parajasti umbes kümmekond jopet ja mantlit. «Praegu väga palju jopesid ei ole, sest ei ole ka väga talve olnud,» ütleb Topkin. «Kui on ikka väga külmad ilmad, siis on mõlemad stanged paksult jopesid täis ja vahel oleme isegi ühe juurde toonud,» lisab ta.

Kõik üleriided pannakse kenasti riidepuule ja pakitakse läbipaistvasse riidekotti. «Meilt on üllatunult küsitud, et kas oleme riided vahepeal keemilisse puhastusse viinud. Ei, seda me küll ei tee,» naerab Topkin. «Mäletan ka ühtainust juhust, kus inimene tuli ja tal olid riided juba kenasti isikliku riidepuu peale pandud ja isegi isiklik kott ümber. Tema oli küll väga korralikult ette valmistunud.»

Lennujaama riidehoiuteenust kasutatakse peamiselt vaid talvel, kui inimesed ei taha pikemaks ajaks näiteks Taisse või Egiptusesse lennates üleriideid kaasa võtta, sest need võtavad pagasis asjatult ruumi. Topkini sõnul on mõnikord riidehoid pungil täis, mistõttu keeldutakse veel kõiksugu pampude vastuvõtmisest. Sellisel juhul paluvad infotöötajad kasutada allkorrusel asuvat hoiukappi - suurema kapi hind on kolm, väiksema kapi hind kaks eurot ööpäev.

Paksud üleriided saab jätta Tallinna lennujaama infoletti. Foto: Jaanus Lensment
Paksud üleriided saab jätta Tallinna lennujaama infoletti. Foto: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Enne kui riidehoid 2013. aasta algul reisijate soovil avati, pandi ka üleriided reisi ajaks hoiukappi. «Praegugi keerab mõni seltskond või perekond joped puntrasse ja paneb ühte kappi hoiule - see tuleb odavam,» sõnab Topkin.

Riidehoiu ühe päeva tasu on kaks, seitsme päeva tasu üheksa eurot. Kaks nädalat maksab 15, kolm nädalat 20 eurot ja iga järgnev nädal lisaks viis eurot. Laste riided saab anda hoiule tasuta.

«Eks see hind tule sellest, et on natuke ka seda vaeva ja tööd, et me ikkagi korjame riided kokku, pakime ja riputame stangele,» selgitab Topkin, kuidas on riidehoiuteenuse hind paika pandud.

Riidehoius on ka hoiukarbikesed, kuhu saab hoiule jätta väiksemaid esemeid. Hoiukarbiteenus maksab üks euro päevas. «Siia tuuakse ka selliseid asju, mis karbikesse ei mahu,» märgib Topkin, osutades ühele õngeridvale.

Hoiukarbikesed. Foto: Jaanus Lensment
Hoiukarbikesed. Foto: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

Hoiukarpidesse jäetakse väga tihti auto- ja koduvõtmeid, millele mõni lähedane vahepeal järele tuleb. «Hästi sageli jäetakse ka taskunugasid, mille tera pikkus ei tohi ületada kuus sentimeetrit. Tihti avastatakse ebameeldiva üllatusena, et tera standardpikkus on 6,5 sentimeetrit,» räägib Topkin.

Samuti kasutavad hoiukarbiteenust inimesed, kes pole n-ö keelatud esemete reeglitega kursis ja ei saa näiteks vedelikke, mis on suuremad kui 100 milliliitrit, reisile kaasa võtta. Nii leidub hoiukarpides ka palju lõhnaõlisid, kreemipotsikuid ja alkoholi.

Infoletti tuuakse ka lennujaama unustatud asju, nagu ehted, kellad, prillid, telefonid ja arvutid, mida alalõpmata lennujaama istmetele jäetakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles