Tuneesia - peaaegu Euroopa Aafrikas

Vambola Paavo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Granaatõunu ja datleid võib Tuneesias osta igal sammul.
Granaatõunu ja datleid võib Tuneesias osta igal sammul. Foto: Vambola Paavo

Tuneesia. Maa, kus kohtuvad tulikuum Sahara, arvukad oliivisalud ja Kartaago omaaegne hiilgus.

Tuneesia piiri ületamisel peab arvestama teatud ootamatustega. Sousse-Empfida lennujaama kaudu riiki sisenedes tuleb täita migratsioonikaart, ent neid lennukites ei jagata. Blanketi leidmine on igaühe enda asi ja kui korraga peaks maanduma kolm-neli lennukit, võib segadust ette kujutada. Paraku tuleb Tuneesias nagu Venemaalgi hoida migratsioonikaardi teine pool alles ja esitada see ärasõidul.

1. oktoobrist peab riigist lahkumisel arvestama veel ühe kuluga. Kõik maalt lahkujad peavad soetama 30-dinaarise margi, mis kleebitakse lennujaamas passi. Kohalikke dinaare pole mõtet viimaseni ära kulutada, sest marke müüakse enne piirikontrolli ja vaid kohaliku raha eest. Kahjuks reisikorraldaja Novatoursi kodulehel selle eest ei hoiatanud ja vastava flaieri saime alles Emfida lennujaamas.

Kui teistes araabia riikides peab hotellis merevaate saamiseks tublisti vaeva nägema, siis Sousses tuleb panna passi vahele 20 eurot ja administraator saab sinu soovist aru. Lihtne.

Põhja-Tuneesia on rikka ajalooga. Kindlasti soovitan võtta ette teekonna pealinnast Tunisest veidi eemal asuvasse ajaloolisesse Kartaagosse. Ligi 3000 aastat ajalugu käega katsuda on omaette elamus. Kuna giidiks ei olnud Novatoursi suvaline reisisaatja, vaid võluv moskvalanna Maria, kes sellel maal kümme aastat elanud, oskas ta rääkida huvitavalt ja põhjalikult. Antoniuse termid, millest on järel ainult varemed, annavad praegugi silmad ette moodsatele spaadele. Varemeid silmitsedes saab aru roomlaste kümbluskultuurist!

Tunise maaliline eeslinn Sidi Soud, kus asub riigi kalleim kinnisvara.
Tunise maaliline eeslinn Sidi Soud, kus asub riigi kalleim kinnisvara. Foto: Vambola Paavo

Kartaagost veidi edasi asub ülimalt puhas Sidi Bou Said. Tegemist on Tuneesia ühe prestiižikama piirkonnaga, kus kahetoaliste korterite hinnad algavad poolest miljonist eurost. Parimate merevaatega ja läbi kahe korruse ulatuvatel ulatub hind kolme-nelja miljoni euroni.

Kui sõita Soussest piki rannikust sadamalinna Sfaxi, hakkab silma arvukalt oliivisalusid. Oliivide kasvatamine ja nende töötlemine annab riigile olulist sissetulekut. Statistika järgi on Tuneesias 85 miljonit oliivipuud ja riik on maailma suurim oliivide tootja.

Riigi lõunaosa kuulsaim paik on kahtlemata Sahara, mida ilmestavad datlipalmidega pikitud oaasid ja soolajärved. Kindlasti soovitan Tuneesias valida kahepäevase Sahara ekskursiooni koos ööbimisega kõrbehotellis. Silmapiirini ulatuvad düünid, vaikus ja rahu ning kergelt õõtsuv kaamel istumise all pakuvad kordumatu elamuse. Mööda kihutavad berberid pilkupüüdvatel araabia traavlitel moodustavad õhtuhämaruses ainulaadse müsteeriumi.

El-Jemis roomlaste poolt rajatud  amfiteater on maailma suuruselt kolmas.
El-Jemis roomlaste poolt rajatud  amfiteater on maailma suuruselt kolmas. Foto: Vambola Paavo

Vana-Rooma gladiaatorid ja kuulus amfiteater elustavad suure impeeriumi oma kunagises vägevuses El-Jemmis. Just seal asub väljaspool Rooma impeeriumi püstitatud suuruselt kolmas areen, mis mahutas 35 000 pealtvaatajat. Asjatundjate kinnitusel olevat see paremini säilinud kui Rooma Colosseum. Soussest tunnise sõidu kaugusel asub muhameedlaste tähtsaim püha linn Põhja-Aafrikas Kairouan. See on Meka, Mediina ja Jeruusalemma järel neljas püha linn maailmas.

Üle 95 protsendi Tuneesia rahvastikust on islamiusku sunniidid ning tegemist on liberaalse islamiga. Noored naised kannavad näokatet üha vähem ja ihkavad kõiges matkida Euroopat. Seepärast pole ime, kui kuurordi baaris või kohvikus tellitakse kokteil või pokaal õlut ning tuntakse ennast nagu Pariisis või Roomas. Pealinna Tunist võib meelsuse ja vabaduse poolest julgelt võrrelda Euroopa suurlinnaga. Mõistagi peab tänavatel arvestama politsei ja julgeolekujõudude suurema kohaloluga, sest araabia kevad oli alles äsja.

Tuneesias sallitakse teisi usundeid. Tunise südalinnas asub 19. sajandi teisest poolest pärinev katoliku kirik ja õigeusu pühakoda. Mõlemad tegutsevad tänaseni. Väike juudikogukond elab Djerba saarel ning seal on kodu leidnud ka enam kui 20 000 katoliiklast. Legend räägib, et kui juudid peaksid kunagi saarelt lahkuma, siis viimane sulgeb sünagoogi hõbedast võtmega ja viskab selle taevasse.

Väheste riikide kohta ütlen, et sinna tahaks tagasi. Tuneesia kohta käib see kindlasti, sest avastamata jäi maa põhjaosa viinamarjakasvatused Vahemere ääres ja Atlase eelmäed.

Tuneesia

  • Alkoholi müüakse ainult riigikaupluste Magazine Generalle (MG) eraldi osakonnas. 0,3 liitrit kohalikku purgiõlut maksab 1 dinaari ehk u 40 eurosenti, pooleliitrine pudel veini u 15 dinaari ehk 7 eurot.
  • Tassi kohvi eest küsitakse 2 dinaari ehk alla euro.
  • Väga palju on fikseeritud hindadega poode. Kaardimaksed toimivad suuremates kauplustes.
  • Osta tasub nahktooteid, sest need on väga kvaliteetsed ja meile üliodavad.
  • Taksosid on palju ja sõit odav – üks dinaar ehk 40 eurosenti kilomeetri eest. Pärast kella 21 kehtib 1,5-kordne tariif.
  • Ajavahe Eestiga kaks tundi.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles