Kümme asja, mida peaks teadma Saksamaal restorani minnes

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turistid ei tunne sageli kohalikku väljas einestamise kultuuri.
Turistid ei tunne sageli kohalikku väljas einestamise kultuuri. Foto: Panther Media / Scanpix

Selleks et vältida tõelist fopaad Saksamaa restoranis, tasuks teada, milliseid tüüpilisi eksimusi ja vigu turistid seal teevad.

Jälgi ajalehe Deuche Welle nõuandeid ja sa ei pea kindlasti suurriigis piinlikkust tundma.

Otsi ise endale istekoht

Saksamaa restoranides tervitab teenindaja külastajaid vahel harva uksel, et neid lauda juhatada ja menüüd ulatada. Positiivne külg on jällegi see, et saad enamjaolt ise oma koha ja laua valida. Väiksemates kohvikutes esineb ka seda, et inimesed istuvad teiste lauda – seega, ära ole imestunud, kui keegi võõras su vastu istub, eriti, kui oled söömas üksinda.

Jaga menüüd

Kuna klienti ei juhatata lauda, ei ole ka kedagi, kes sulle menüüd ulataks. Tavaliselt vedeleb juba paa tükki laua peal. Üldiselt on siiski söögikohas vähem menüüsid kui iga laua ja istekohtade jaoks. Kui einestad koos sõpradega, siis jagage ka menüüd.

«Tere, minu nimi on…»

Ära oota, et kelner saabub sinu juurde kohe, kui oled maha istunud. Pead mõnikord veidi kauem istuma või saavutama kellegagi silmside enne, kui ettekandja tuleb tellimust võtta.

Ära tule janusena

Saksamaa söögikohtades ei pakuta tasuta jooke. Seega ei ilmu ka jääkülm vesi kohe lauale. Vett peab igal juhul eraldi tellima ning selle eest ka tasuma. Muide, vesi maksab vähemalt sama palju kui õlu.

Mõtle enne, kui katsud

Paljudes söögikohtades on saiaviilud ning kuklid n-ö valikuline toit, mille eest peab lisaks maksma. Sageli on näiteks Lõuna-Saksamaa pubides juba eelnevalt laua peal korvis köögis valmistatud traditsioonilised saiakesed ja küpsetised – neid ei pakuta tasuta.

Anna märku kahvli ja noaga

Kui oled lõpetanud oma eine pool tundi tagasi ning taldrikut pole ikka veel ära viidud, siis ilmselt ei räägi sa nn «kahvli keelt». Söögiriistad peab kindlasti asetama pärast toidukorda kellaosuti järgi kella 15.00 ja 16.00 vahelisele positsioonile.

Su jookides pole jääd

Jääkuubikud on Saksamaal haruldus, isegi sellistes karastusjookides nagu Coca-Cola ja Sprite. Sakslased lähtuvad tavaarusaamast, et tervisele ei ole kasulik juua mittealkohoolseid jooke, mille temperatuur on allpool toatemperatuuri.

Pane mündid taskusse

Pärast kogu sooja Coca-Cola joomist pead ilmselt külastava tualettruumi. Sinna jõudes ära üllatu, et WC-de juures tegutseb keegi, kes koristab tualettruume. Ta loodab väga, et annaksid talle natuke jootraha hoolimata sellest, mida sa oled söönud.

«Kuidas kõik maitses?»

Saksa kelnerid on koolitatud selliselt, et nad uuriksid, kui nauditav kliendi jaoks toit oli. Korrektne vastus on muidugi «hea».

Jootraha jätmine

Jootraha on alati teema, mille tõttu turist võib tõelise fopaa teha. Saksamaal tavaliselt ümardatakse, 5-10 protsenti arvest on üsna ebamäärane reegel. Kui kohvi maksab näiteks 1,80, annad kokku 2 eurot. Kui eine maksab 36,40, annad kokkuvõttes restoranile 38 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles