Pagasikindlustuse valikul uuri, mille puhul hüvitist ei saa

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oled otsustanud enne reisile minekut pagasikindlustuse osta, tutvu erinevate kindlustusseltside tingimustega ning uuri hoolega välistusi, mille puhul kindlustaja ei pea sulle hüvitist maksma, soovitab Finantsinspektsiooni tarbijaveeb Minuraha.ee.

Näiteks kehtivad suuremal osal kindlustusseltsidest ranged nõuded tehnika – fotoaparaat, sülearvuti ja muu taolise – hoidmise kohta.

Pagasikindlustuse abil saad sa üldjuhul kindlustada oma reisile kaasa võetava pagasi järgmiste riskide vastu:

  • pagasi vargus või röövimine
  • pagasi hilinemine
  • pagasi kaotsiminek, kahjustumine või hävimine transpordiettevõtte süül.

Pagasikindlustuse puhul kehtib üldjuhul ka omavastutus, mis on erinevatel seltsidel erinev. Mõnedel on omavastutuse suurus kirjas kindlustustingimustes ning summa võib olla 300 krooni, teistes seltsides lepitakse omavastutuse summa kokku lepingut sõlmides.

Vaata ka järele, millele pagasikindlustus üldse ei laiene - üldjuhul on selleks lennukipiletid, raha, pangakaardid, kunstiesemed, antiikesemed, klaasist või muust haprast materjalist esemed, väärismetalle sisaldavatele esemed ja tööriistad.

Kaamera seifi ja auto parklasse

Hilisemate ebameeldivuste vältimiseks uuri kindlasti, kuidas pead reisi jooksul oma pagasi eest hoolitsema. Näiteks on paljud kindlustusseltsid kehtestanud erinõuded sülearvuti, videokaamera ja muu tehnika hoidmisele: seda ei tohi anda lennuki või bussi pagasiruumi ning kui tehnika ei ole parajasti omaniku isikliku järelevalve all, tuleb see hotellis anda seifi või valvatavasse hoiuruumi.

Seega kui lähed päevaks randa ning jätad videokaamera oma hotellituppa, ei ole kindlustusselts kohustatud seda välja maksma, kui vargad kaamera minema viivad.

Ka pagasi autos hoidmise kohta on seltsidel erinevad nõuded. Näiteks võib olla välistusena kirjas, et kui pagas varastati autost, mis ei olnud valvega parklas, siis hüvitist ei maksta. On ka leebemate tingimustega seltse, kes määratlevad vaid, et pagas ei tohi autos olla nähtaval kohal.

Üldjuhul on välistuste loetelus ka punkt, et kindlustusseltsil ei ole kohustust hüvitada kahju, mis on tekkinud asjade kokkupuutel pagasis oleva vedelikuga. Seega kui ostad reisilt kaasa pudeli veini, paned selle kohvrisse ning pudeli purunemise tõttu saab kannatada terve kohvri sisu, siis kindlustusselts hüvitist ei maksa.

Kui kohvrid jäävad hiljaks…

Pagasi hilinemise korral on hädavajalikele esmatarbekaupadele tehtud kulutuste hüvitamine kindlustusseltside poolt reeglina seotud transpordiettevõtte süüga pagasi hilinemisel ja ka pagasi hilinemise ajaga. Vastavalt mõne kindlustusseltsi kindlustustingimustele võib õigus hüvitisele hakata kehtima alates neljatunnisest hilinemisest, teise puhul alates kahetunnisest.

Kindlasti tuleb alles hoida kõik kulusid tõendavad tšekid. Tasub tutvuda ka sellega, kuidas kindlustusselts kahju hüvitab: kas vara taastamiskulutuste või turuväärtuse järgi ning kuidas arvutatakse vara kulumist.

Kindlustuslepingus on reeglina sätestatud konkreetne tähtaeg, mille jooksul tuleb pagasi vargusest või röövimisest kohalikku politseid teavitada. Kindlustuslepingus on ka öeldud, kelle poole ja millise tähtaja jooksul veel pöörduda tuleb.

Selleks, et sul oleks lihtsam erinevate kindlustusseltside tingimusi võrrelda, kasuta finantsinspektsiooni koostatud küsimustiku abi. Küsimustiku leiad siit .

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles