Tasub teada: maailma kõige ohtlikumad maanteed

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelja kilomeetri kõrgusel asuv Yungase maanteed kutsutakse ka surmateeks.
Nelja kilomeetri kõrgusel asuv Yungase maanteed kutsutakse ka surmateeks. Foto: AFP / Scanpix

Suurbritannia firma Driving Experiences koostas Maailma Tervise Organisatsiooni andmetele tuginedes kaardi maailma kõige ohtlikumatest maanteedest. 22 teest viis asuvad Euroopas.

Kõige ohtlikumaks peetakse Yungase maanteed Boliivias, mida tuntakse ka Surmatee nime all, kirjutab Daily Mail. La Paz  ja  Coroico vaheline, 56 km pikk üherealine maantee lookleb ümber kaljude ja sellel puuduvad teepiirded, mis takistaksid kuristikku kukkumist.

Igale teele anti vastavalt tema hirmufaktorile hinnang 10 palli süsteemis ja nii sai Yungase maantee maksimumarvu punkte. Punktide andmisel võeti arvesse tee kõrgust merepinnast, ohutust (sh piirdetõkete olemasolu), kohalike juhtide sõidutehnikat, sõidukite seisukorda, teekatet, surmade arvu aastas, aga ka ilmastikuolusid.

Maailma pikim maantee Pan-Ameerika kiirtee, mis algab Alaskast ja läheb läbi Lõuna-Ameerika riikide, sattus nimekirja tänu kõrgetele õhutemperatuuridele, maalihetele, märja ilmaga läbimatuteks muutunud teelõikudele ja loomakarjadele maanteel.

Ohtlike maanteede hulka kanti ka Norrat külastatavate turistide seas populaarne  Trollstigen, kus on palju järske kurve, mille läbimine on eriti ohtlik libedaga. Nimekirjas on ka Šotimaal asuv maantee A726 (vana nimega A74), Kreekas asuv Pedikaki maantee, Itaalias asuv Pasubio maantee ja Bahtšisarai kiirtee Ukrainas.

Lisainfot  ja ohtlike maanteede täpse kaardi leiab siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles