Naised saavad reisilt kõhuvalu, mehed palaviku või suguhaigused

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehi ja naisi kimbutavad reisil olles erinevad haigused.
Mehi ja naisi kimbutavad reisil olles erinevad haigused. Foto: Caro / Scanpix

Šveitsi teadlaste tehtud uuringust selgus, et naised ja mehed korjavad maailmas rännates üles erinevaid haigusi – naised nakatuvad tihemini mõnda kõhutõppe, mehi kiusavad palavik ja suguhaigused.

Lisaks kõhulahtisusele ja muudele seedetrakti probleemidele kimbutavad maailmaränduritest naisi külmetus, kuseteede infektsioonid ning ägedad kõrvaltoimed, mis kaasnevad haiguste vältimiseks mõeldud ravimite tarvitamisega, kirjutas Reuters.

Meestel on suurem risk saada reisil palavik või siis mõni sääskede-puukide kantud haigus nagu malaaria või Dengue-palavik. Samuti tuleb reisil käinud meestel naistest sagedamini ravida mägihaigust, külmakahjustusi ja suguhaigusi.

Erinevuste põhjused pole teadlastele veel selged, kuid võib oletada, et mehed tõmbavad putukaid naistest enam ligi, kuna nad higistavad rohkem ja higi peseb maha ka putukatõrjevahendid. Kõhutõbede osas võivad naised olla vastuvõtlikumad, kuid selgitus võib peituda ka selles, et naised pöörduvad sarnaste hädade korral rohkem arsti poole.

Suguhaiguste osas paistab pilt selgem. Nimelt on ka varasemad uuringud näidanud, et mehed astuvad võõrsil viibides suurema tõenäosusega kellegagi vahekorda kui naised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles